Als je naar de huisarts kunt , kun je ook naar je werk!
Ons empathisch vermogen gaat vaak niet verder dan ons eigen referentiekader…
Wist je dat mensen met een burn-out vaak amper in staat zijn uit hun bed te komen, elk contact met de buitenwereld maken een hel is voor hen?
Onze empathie gaat vaak niet verder dan ons eigen referentiekader. ‘ik begrijp je niet hoor, ik heb dat niet’. ‘Ik los dat soort zaken altijd zo op, doe dat maar dan komt het goed’. ‘Als het voor mij werkt, doet dat het toch ook voor jou’. Vreemd genoeg gaat het niet beter met degene met burn-out klachten maar slechter. Wat moet het toch raar zijn als zaken die voor een ander werken, niet voor hem of haar dat ook doen.
Ja, wat kun je doen om iemand met burn-out klachten echt te helpen?
Allereerst zonder oordeel en onvoorwaardelijk vragen te stellen en te luisteren. Oordeelloos omdat je zelf niet in staat bent te voelen of te doorleven wat de ander doorleeft, dus oordelen kan niet. Ook als jezelf al eens geconfronteerd bent met een burn-out.
Onvoorwaardelijk, daar bedoel ik mee, verwacht/ vraag niets terug. Wanneer hij/zij adviezen bijvoorbeeld niet opvolgt laat het dan zo. Op deze manier stel je jezelf onafhankelijk van de ander op en kan hij/zij je niet beïnvloeden. Iemand met burn-out klachten wordt niet beter van medelijden maar van iemand die onafhankelijk is en blijft staan!
Het is moeilijk voor iemand met burn-out contact te leggen met hulpverleners. Men zal immers vaak alles doen om de erkenning te vermijden. Help hen zonder oordeel en doe het onvoorwaardelijk!